sâmbătă, 4 septembrie 2010

Hai să dăm gură cu gură

După cum spuneam într-un post anterior, viaţa este un lung şir de mituri spulberate. Atunci când credem că ştim tot, aflăm că ştim asemenea, dar pe dos.

Un mit personal şi spulberat este acela conform căruia arhitecţii, şi mai ales bărbaţii, sunt cei mai plictisitori parteneri de discuţie. Ei au păreri despre orice şi nu există niciun aspect al vieţii pe care să-l considere necunoscut, ca să nu mai vorbim despre aroganţă, care este la ea acasă în sufleţelele lor multilateral dezvoltate.

Şi dacă ţara asta ar arăta bine din punct de vedere arhitectural, le-aş trece cu vederea fanfaronada demnă de Curtea Spaniei. Dar n-arată.

Noul mit care-şi aşteaptă spulberarea este următorul: cei mai plictisitori oameni din lume sunt semioticienii. Ăştia chiar vorbesc despre nimic, singura lor calitate fiind aceea de a observa ceea ce este deja subliniat de alţii.

Pe locul trei se situează, la mică distanţă, auto-presupuşii psihologi, care au prostul obicei de a "psihologiza" tot, chiar şi ceea ce n-ar fi "psihologizabil" în mintea unui om ancorat în realitate, şi care se pricep de minune să expună truisme cu atitudinea celui care a studiat enorm ca să ajungă la asemenea concluzii miraculoase şi demne de nimic.

2 comentarii:

miclowan spunea...

aş veni şi eu cu un mit despre marketeri dar vreau să (i) uit

puisorul cufurit spunea...

miclowan: Am cunoscut marketeri simpatici, mult mai putin plictisitori decat "psihologii" printre care ma invarteam cu spor.