duminică, 11 aprilie 2010

Despre gelozie

Oricât s-ar chinui unii s-o ascundă, gelozia există. E un dat. Ne naştem cu capacitatea de a fi geloşi.

Chiar dacă am avut preocupări bizare în ultima vreme, nu păstrez linia şi nu afirm cu multă cretinitate faptul că gelozia, ca o consecinţă a monogamiei, a fost inventata de către Biserică pentru manipularea oamenilor.

O fac alţii.

Dacă e un dat, dacă face parte din natura umană ca o rămăşiţă a luptei pentru teritoriu, atunci este evident faptul că gelozia este normală.

E OK să fii gelos. Contează, însă, cum te comporţi atunci când eşti gelos. Nimeni nu te închide pentru gânduri ucigaşe, în schimb te-apleci după săpun pentru o crimă pasională.

E normal să fii gelos şi să nu reacţionezi din diferite motive. Nu este normal să nu simţi gelozia nici măcar atunci când nevastă-ta e starletă porno şi tu, un plin-de-bani care şi-ar fi permis cate o curvă în fiecare zi, alegi să te uiţi la toate filmările ei ca să vezi c-a fost la muncă şi că nu te-a înşelat c-un alt bărbat.

Cică există un asemenea caz.

Dacă eram Dr. House, îl răpeam şi-l băgam la un RMN. Mi se pare evident că centrul din creier responsabil cu sentimentele de gelozie este fript. Sau duce în cârcă cel mai interesant şi artistic masochism. Oricum, demn de studiat...

7 comentarii:

denny spunea...

Cine susţine că gelozia nu există, ori n-a cunoscut-o niciodată (lucru puţin probabil), ori a cunoscut-o atât de bine încât a ajuns s-o nege, ori este pur şi simplu cretinel (sau cretinică, după caz).

iulia spunea...

Nu numai oamenii sunt gelosi:)) Sa vezi cat de gelosi pot fi cainii, unii pe altii, fiecare vrea sa fie doar el mangaiat, doar el sa primeasca mancare. Are mama doi frati pechinezi care prefera sa nu manance, daca vad ca si celalalt are mancare in farfurie. Asa ca trebuie sa le dea mancare in incaperi diferite, cu usile inchise.

Anonim spunea...

Cine iubeste cu adevarat este imposibil sa nu fie gelos. Numai ca incearca s-o domini tu pe ea,nu invers. Gelozia pur si simplu iti intuneca mintea,ratiunea dispare si actionind in consecinta iti poti creea multe, multe neplaceri, mai ales in dragoste(desigur). Sper sa nu ma mostenesti.Mama.

puisorul cufurit spunea...

Denny: Thank you. Pacat a- venit ieri atat de tarziu.

Iulia: Aia e invidie. :P Gelozia este, in esenta, teama pierderii unei persoane. Dar cred ca-s inrudite. :D

Mama: Si eu sper. Pana acum m-am descurcat, poate si datorita faptului ca n-am umblat cu rapandule. Decat sa-mi petrec viata in gelozie, mai bine-mi vad de treaba. Si dac-as sti ca-s o fire foarte geloasa, te-as anunta din timp sa nu mai speri la nora si nepoti.

Anonim spunea...

Tu fiind un observator fin al caracterului omenesc,cunoscator al firii omului (ca pshiholog vorbind)deci esti un tip rational,echilibrat asa ca am sanse sa-mi vad nora si nepotii.Sper sa apuc ziua aceea.Mama.

adizzy spunea...

cum sa existe asa un caz??! eu stiam ca putina gelozie arata ca defapt iubesti, daca nu esti gelos deloc ori nu esti uman ori nu iubesti deloc

puisorul cufurit spunea...

Adizzy: Cred ca gelozia care tine doar de iubire e un cliseu. Poti sa nu iubesti, dar sa fii gelos pentru ca te-ai obisnuit ca cineva sa fie mereu acolo unde vrei tu. Si cand nu mai e pentru tine, dar e pentru altcineva, hop! apare doamna.