luni, 22 februarie 2010

Jale mare, mon cher!

Vama nu mai e ce-a fost, e de la criza, iar jurnalistul trebuie sa educe.

M-am saturat de toata indignarea tembela privind tabloidizarea presei din Romania. Oriunde privesti si oricum te-ai intoarce, dai peste cineva care se-apuca de cur si sare-n sus din cauza tabloidizarii. Care e de rahat.

Jurnalistul ar trebui sa fie cainele de paza al societatii, dom'le. Sa educe. Sa fie responsabil. Sa vorbeasca despre aspectele de maxima importanta.

Dom'le.

Sa dea dovada de bun simt. Sa lase dracului ţâţele goale si mondenitatile de doi lei.

Dom'le.

Haida de! Stiti care este, pentru cetateni, un subiect de maxima importanta? Ala care vinde! De ce vinde? Pentru ca, pentru ei, este un subiect de maxima importanta. Ce tare!

Dar ciupacabrele indignate uita, se pare, faptul ca traim intr-o economie de piata. Presa este o afacere. Nu un hatar educational al lui X, Y sau Z. Jurnalistul lucreaza la un patron. Patronul baga bani in acel ziar si-l plateste pe jurnalist ca sa scrie. Patronul este colorat politic, deci ziarul este colorat politic. Deci jurnalistii sunt colorati politic.

Culmea ipocriziei mi s-ar parea situatia in care jurnalistul primeste bani de la patronul pentru care presteaza, dar se-apuca el, deontologul lu' peste, sa fie obiectiv, ba sa-l mai si critice pe ala care-i baga banii pe card, inchipuindu-si ca-i un "caine de paza al societatii" si ca unul dintre principalele sale roluri este acela de a educa. Daca nu e de acord cu patronul ala, sa se mute la altul!

Daca voia sa educe, se facea educator.

Daca eu sunt posesorul unui ziar si am de ales intre:

1. a publica stiri considerate ca fiind serioase si a castiga 1 milion;

2. a publica stiri despre tot felul de vedete si pseudo-vedete, ţâţe goale, buci bronzate si topoare-n cap si a castiga 5 milioane,

ce aleg?

Va spun eu: varianta 2.

Toata lumea injura "Libertatea", de la studenti cu pretentii deontologice, pana la fini analisti ai tarelor societatii si moravurilor umane, cu priviri patrunzatoare si ochelarii pe nas.

Numai ca "Libertatea" a cam tinut in spate toate publicatiile trustului. "Libertatea" produce bani.

Ce n-au inteles indignatii este faptul ca presa-i o afacere. Daca o conduci cu inteligenta, castigi bani. Daca nu, pierzi. Cine vrea sa investeasca milioane in principii si educatie, poate sa construiasca scoli particulare.

P.S.: Nu sunt fanul tabloidelor. Dimpotriva.

2 comentarii:

Creierul spunea...

ce frumos e sa vii la facultate ...ai ce scrie pe blog :))

tin sa te felicit pentru propozitia cu educatorul...mare adevar ai grait, ma rog, scris

moldovan, student la FSS spunea...

eu nu incep ziua fara sa citesc libertatea, click si cancan
sunt la fel de misto ca cafeaua de dimineata