duminică, 27 decembrie 2009

Acum nu-i ca atunci

Mă gândeam aseara la versurile unor colinde şi-am tras concluzia că pe vremuri nu exista atâta birocraţie.

În trecut, trei păstori au luat minunata decizie de a se întâlni şi s-au întâlnit. Şi după ce s-au întâlnit, ei s-au sfătuit. Aflăm numaidecât despre cele discutate de către cei trei păstori. Astfel, ei s-au hotărât să meargă şi să culeagă floricele, după care să confecţioneze o cunună din acele floricele, pe care s-o împletească plini de voie bună. Acea cunună va fi dăruită lui Cristos. Motivul? Să le fie cu folos.

De aici deduc faptul că păstorii nu erau nici pe departe lipsiţi de interes personal în executarea acestei acţiuni, ei urmărind obţinerea unor foloase personale.

Să NE fie cu FOLOS.

Iată cum egoismul îşi face simţită prezenţa chiar şi în cântecele neprihănite despre cei trei păstori.

Nu se vorbeşte în operă despre foloasele pe care păstorii speră să le obţină, însă ne putem imagina faptul că cei trei donatori de cunună nu şi-au dorit haine de firmă, o maşină scumpă sau un Home Cinema. Poate că şi-au dorit femei, dar cum prezenţa feminină lipseşte din cântec, mă gândesc că voiau oi mai multe, mai sănătoase şi pământuri cu păşune mai verde şi mai fragedă.

Dacă acţiunea s-ar fi desfăşurat în prezent, lucrurile ar fi stat puţin altfel.

Întâi şi-ar fi dat întâlnire, vorbind la telefon, apoi s-ar fi întâlnit în cadrul unui consiliu sau a unei sesiuni extraordinare. În urma unor sfaturi seculare care ar fi durat mai bine de-o zi lumină, ei ar fi luat minunata decizie de a merge să culeaga floricele.

Însă pentru executarea acestei acţiuni ar fi avut nevoie de-un proiect şi de un studiu de fezabilitate. Pentru asta ar fi angajat nişte experţi.

Apoi ar fi avut nevoie şi de un studiu amănunţit de piaţă ca să vada dacă există concurenţă şi în ce stadiu se află cu lucrările. Are nevoie Iisus de-o cunună sau oferta depăşeşte cu mult cererea?

Proiectulartrebuiaprobatdecătreautorităţişibirocraţiaşiarspunecuvântul.

3 comentarii:

molecula spunea...

bai bai... pt a se aproba proiectul ar trebui trimis un plan la UE pentru fonduri si pt asta tre' angajat pe cineva cu experienta, tu ai idee ce munca e sa completezi toate formularele alea? si la cata munca e tre' si platit gigelu expert in completare...pai de ce fonduri de la ue...pai e mai cool asa :))
si acum cum explici tu in proiectul tau nonprofit ca Iisus are nevoie de cununa?adica deja e vorba de un bun, de satisfactia lui, are nevoie de cununa...lor nu le iese nimic=>proiect respins, cum sa dea bani pt o cununa cand e crizaaa :))

puisorul cufurit spunea...

Molecula: Pai sa dea, daca le e cu folos. E o investitie pe termen lung. Iisus creste, face niste minuni si le iese banu.

Acu' pe bune, cum adica "sa le fie cu folos"???

molecula spunea...

pai e asa un interes al egoismului lor "
si sa facem o cununa, [...]
s-o impletim cu voie buna
s-o ducem lui Cristos,
raza soarelui,
floarea soarelui
sa ne fie de folos."
adica nu cununa si nu mita lui Cristos, raza si floarea sa le fie cu folos...ca ei urmareau steaua :))si daca te gandesti la voia buna inseamana ca ori bausera ori fumasera ceva si de aici si raza soarelui :))...sau poate ca e prima varianta ..duc cununa sa le faca Iisus o minune sau sa le puna vorba buna la Doamne Doamne, hope not :))