duminică, 31 mai 2009

Ziua Mondiala fara Tutun!

Astazi este 31 mai, Ziua Mondiala fara Tutun. Omenirea serbeaza la o tigara aceasta zi de prin 1987, atunci cand Organizatia Mondiala a Sanatatii a avut o revelatie si si-a dat seama de pericolul pe care il reprezinta tutunul nu doar pentru fumatori, cat si pentru cei din jurul lor.

De-a lungul timpului au avut sloganuri bizare. Anul asta (cica) e unul la fel de bizar: "Iata adevarul: aceste imagini si avertismente salveaza vieti!". Din asta inteleg ca se lauda ei insisi pentru initiativa de a pune pe pachetele de tigari acele imagini dezgustatoare. Pe sistemul: "Iata adevarul: suntem destepti!".

Cunoasteti, probabil, termenul "specialistii". Intotdeauna exista niste specialisti, niste entitati bizare, enigmatice, cu alura de spectre, de nedefinit, care emana teorii si rostesc adevaruri absolute ce nu pot fi contestate.

Asemenea specialisti afirma ca fumatul ucide anual peste 5 milioane de oameni. Aici avem, din nou, probleme la capitolul responsabilitatii. Nu fumatul ucide. Ci 5 milioane de oameni se sinucid anual prin intermediul tutunului. Sau, fie, mor din cauza acestuia prin intermediul propriilor decizii.

La fiecare 6 secunde, un om da ortul de la atata fumat. De cand am inceput sa scriu postul asta, au crapat vreo 60-70 de fumatori.

Tot specialistii afirma ca fiecare zece ani de intarziere a renuntarii la fumat dupa varsta de 35 de ani reduc viata fumatorului cu cate trei ani.

Gata, eu zic c-ajunge. Ma doare-n cot de omenire si (mai mult!) n-as vrea sa alunec pe panta ipocriziei.

4 comentarii:

adizzy spunea...

cred ca ma apuc de fumat...avand in vedere ce viitor ne asteapta macar mi-l scurtez :D si asa nu ajungem la pensie sa ne bucuram de ea macar sa ne bucuram de "placerile vietii"

puisorul cufurit spunea...

Adizzy: E o varianta demna de luat in seama. :))

Raka spunea...

"este 31 mai, Ziua Mondiala fara Tutun. Omenirea serbeaza la o tigara"

:)) pe romaneste spus, pana azi, de ziua noastra, a copchiilor de toate varstele, toate locurile si toate tenurile, nici nu stiusem ca ieri a fost asa zisa sarbatoare de ne-fumat. Am sarbatorit-o cu mandria celor 2 pachete de Filter Plus si ocazionalele pal Mall si Lucky dupa ce se terminasera precedentele cu ocazia blogmeet-ului 17 timisorean :)

Eu m-am hotarat de mult sa scutesc e cei dragi de rusinea si oboseala de a schimba scutece unui mos batran si pervers la 80-90 de ani, deci varianta lui addizzy chiar e demna de luat in calcul. Singura chestie necnvenabila e ca tre' sa platesti mai ceva ca la fondu' de pensii in fiecare luna :))

puisorul cufurit spunea...

Raka: :))) Ti se pare ca eu am stat cu mainile-n san de Ziua Mondiala fara Tutun? :)) Doar ca am gasit o hiba teoriei tale cu scutirea celorlalti de a schimba scutece atunci cand vei avea 80-90 de ani... S-ar putea sa nu scapi de scutece, dar sa-ti fie schimbate pe la 60-70 de ani din cauza fumatului. Iar nepotii tai sa nu mai stie despre tine (dupa ce dai ortul) decat ca "bunicul era un mosneag urat mirositor care tusea incontinuu". :))