miercuri, 29 aprilie 2009

Despre porniri crestinesti (II)

Hai si cu partea a doua.

De ce este de-o crancena inutilitate sa porti discutii in contradictoriu cu acei oameni credinciosi puternic indoctrinati, indiferent carei confesiuni ii apartin?

Pentru ca premisa de la care ei pornesc este urmatoarea: Biblia detine adevarul absolut, iar singura interpretare adecvata a cartii sfinte este cea pe care o propun ei. Si, pentru simplul fapt ca ei cred in Biblie, sunt detinatorii adevarului absolut. E simplu.

Pornind de la aceasta medievala premisa, datatoare de mura-n gura, ei au elaborat un amplu sistem religios. Acest sistem de gandire, rudimentar precum o tricicleta, are ca punct de plecare o astfel de carte sfanta.

Cand incerci sa contraargumentezi intr-o discutie, folosindu-te de stiinta, de bun simt sau de o logica elementara, te vor intreba "Dar cum explici minunile?".

Daca le oferi o explicatie, vor spune la fel cum a spus olteanul in acel banc sec, atunci cand a vazut pentru prima oara o girafa: "Asa ceva nu exista". Scurt si cuprinzator.

Daca ii intrebi de unde stiu ca minunile au fost intr-adevar savarsite, te vor trimite la cartea sfanta. Pentru ca intreg sistemul lor de argumentare se bazeaza pe tehnica alergarii dupa propria coada.

Iar daca le iei Biblia, contestandu-le premisa de la care se naste sistemul lor de gandire antic si de demult, iti vor spune c-o s-ajungi in iad.

6 comentarii:

Ana Maria spunea...

:) poate ca ar trebui sa te linistesti un pic, si sa arati un pica umilinta... :) Te inteleg prea bine ce zici, dar eu cred ca reactia asta din Romania vine dintr-o foarte mare deznadezde: oamenii nu mai au incredere in oamenii de langa ei, in stat, in sistemul de sanatate, scoala etc etc... ma intreb ce mai functioneaza in tara asta mioritica. TV si IT??? Eu cred ca toti acesti oameni alearga disperati dupa un fel de solidaritate (prin stricta religie) si nu vad ca dau cu bata in balta... asta e. De asta nu trebuie sa dam si noi. Din pacate ce-mi este teama e ca vor trebui sa treaca ceva ani pana vom ajunge la solidaritatea fata de oameni.

Ana Maria

puisorul cufurit spunea...

Ana Maria: Marturisesc ca n-am inteles-o niciodata p-asta cu umilinta. Chiar si-atunci cand eram mic si se vorbea la orele de religie despre umilinta, conceptul imi era neclar. Si, daca e sa confer o conotatie termenului, nu consider c-as fi lipsit de umilinta. Sunt constient de faptul ca nu detin adevarul absolut. Insa vreau sa fiu lasat intr-ale mele. Cand vine altcineva si incearca sa ma converteasca, cred ca persoana respectiva este cea care e lipsita de umilinta. Eu nu convertesc pe nimeni la sistemul meu de valori si nu vreau sa imprim nimanui modul meu de a gandi. Iar daca intelegi prin "umilinta" ideea de a tacea in fata altora care (din punctul meu de vedere) abereaza, atunci nu ader deloc la aceasta idee. Cand cineva devine intruziv, te aperi. Dar, repet, termenul imi este neclar.

Si nu cred ca acei oameni alearga dupa un fel de solidaritate. Intruzivitatea religioasa este veche de mii de ani. Nu s-a trezit nimeni acu, in vremea noastra, sa-i converteasca pe altii din nevoia de solidaritate. Ei tot egoisti raman. Marea lor majoritate nu incearca sa-i converteasca pe altii pentru a le face un bine, ci din dorinta de a-si imbogati propriul lor "CV religios" si a avea ce "arata" la judecata de apoi.

Iar daca, atunci cand spui "solidaritate", te referi la un fel de flower-power, la capacitatea oamenilor de a se ajuta unii pe altii etc, nu cred ca-n urmatorii 10 mii de ani se va schimba ceva. Omul este o fiinta agresiva si primitiva in strafundurile sale.

Ana Maria spunea...

Eu nu am avut parte de prea multe ore de religie, fiind nascuta in 77. Mama m-a invatat ca: "ce tie nu-ti place altuia nu-i face". E un fel de umilinta? Eu am inceput sa-i ascult pe ceilalti, dar ce-i drept nu vreau sa fiu impinsa sa fac ceva din teama de moarte, ci din convingerea ca asa vom face din Pamantul asta un loc mai bun. Dumnezeu vede si singur cine respecta/iubeste mai mult... nu trebuie sa spunem noi si sa ne facem CV... e un fel de coruptie sufleteasca... daca unii oameni nu vad lucrurile ca mine, nici eu nu pot sa-i imping de la spate (dragoste cu sila nu se poate).

E bine ca tu si eu putem discuta despre asta... e un mic pas inainte. Sa nu fortam lucrurile. Nu suntem la fel, si ar trebui sa ne respectam pentru asta. Si eu pot sa gresesc... si de fapt, multe lucruri imi sunt neclare (probabil de asta si scriu).

puisorul cufurit spunea...

Ana Maria: Nu exista doi oameni identici pe planeta. Asta e clar. Si sunt oricand dispus sa port astfel de discutii. Oricum, pana la urma nu conteaza in ce sau in cine crezi, ci conteaza capacitatea fiecaruia de a-l respecta pe celalalt.

ina spunea...

Poate merg pe premisa ca trebuie neaparat sa creada in ceva... Asa ca, decat sa creada in ei, prefera sa se sprijine pe religie (si deci, pe nimic cu bazapropriu-zisa, din punctul MEU de vedere), pt ca e mai comod... decat sa iti asumi responsabilitatea pt propriile fapte :-?
Asa gandesc eu, ca e comod oricum ai privi...

Anonim spunea...

=))))))))))))))SI RASUL CONTINUA!