marți, 24 februarie 2009

Despre MMA

Tot aud in ultima vreme texte de genul "MMA e mardeala", "MMA nu are nimic nobil", "MMA sucks", "unde-s artele martiale traditionale?".

Artele martiale traditionale exista si ele. Dar mai exista MMA. Mixed Martial Arts. Reguli minime, cat sa nu mori in ring. In rest, orice.

Sigur ca uneori e mardeala penibila, mai ales la categoriile mici, unde aia pica greu (pentru ca nu primesc din greu) si unde-si dau pana-i lasa plamanul. Dar la categoria grea...

Ma intreb ce poate fi mai complex decat o lupta in sistemul MMA. De exemplu, la karate n-ai voie sa lovesti nu stiu cum. La Tai Kwan Do n-ai voie altfel. La kick box dai doar nu stiu cum. De lupta la sol nici nu poate fi vorba, desi acolo se deschid pentru luptator o multime de posibilitati.

Insa luptele in stil MMA arata, cu adevarat, de ce este in stare un luptator. Acolo sunt adevaratii practicanti de arte martiale. Un bun luptator de MMA este un bun luptator si-n viata reala. Acolo, textele de genul "e bun boxeur, dar nu-i bun la bataie" nu se mai aplica.

Si cine crede ca sistemul MMA nu are oameni in adevaratul inteles al cuvantului, cine crede ca acolo nu exista decat golani smardoi si agitati, sa se uite la Fedor Emelianenko. Iata un filmulet. Nu surprinde neaparat adevarata fata a lui Emelianenko. Din cate stiu eu, el e un baietas modest si simpatic. Numarul 1 mondial in ceea ce face.P.S.: Daca va e mila de aia cum incaseaza, nu uitati ca se bat pe bani buni. Din cate stiu eu, Emelianenko castiga pentru o singura lupta 300000 de dolari (si nu-i cel mai bine platit). Indiferent daca invinge sau pierde. Ma rog, el doar invinge. Parc-as incasa si eu oleaca pentru doar o zecime din banii aia...

Un comentariu:

Cata spunea...

eu cred ca nu vrei sa incasezi nimic :))
sau depinde ce intelegi prin acel oleaca :P