luni, 10 noiembrie 2008

Mith buster

Cand un elev isi depaseste profesorul, abia atunci putem spune ca acel profesor este cu adevarat bun.

Variantele de formulare difera de la o gura la alta.

Aceasta binecunoscuta zicala nu specifica la ce fel de depasire se refera intelepciunea populara care-a nascocit-o. Asa ca mi-am permis sa trag de coada o frumoasa concluzie si sa ma refer la depasirea calitativa si cantitativa d.p.d.v. al informatiilor in domeniul in care cei doi interactioneaza, sustinerea practica si teoretica avand un caracter preponderent unidirectional, de tipul "profesor -> elev".

In urma unei discutii teribile cu un mare clasic in viata, cu o entitate fizica si spirituala de necontrolat, cu o enciclopedie eminesciana dac-o vom privi prin prisma unei frunti creatoare si atotcuprinzatoare, am ajuns la urmatoarea concluzie: teoria mai sus amintita, cea cu profesorul si elevul, are o hiba!

Voi argumenta in continuare si pe scurt.

Un profesor mult prea prost nu poate fi decat intrecut de catre elevul sau.

Iar la un moment dat, intr-un domeniu cu informatii finite sau relativ non-evolutive, indiferent de cat de supradotati vor fi profesorii si elevii, depasirea profesorului de catre elev va inceta si singura varianta posibila va fi aceea in care elevul va ramane mai prost decat profesorul, dupa care rolurile celor doi se vor schimba in mod alternativ, cu mici variatiuni de numar si frecvente.

Iar in aceasta situatie, fiecare dintre cele doua entitati distincte, profesorul si elevul, vor suferi pe rand si pe nedrept de blamarea celor care-i vor privi cu un ochi critic, cei doi protagonisti nefiind vinovati de faptul ca acel domeniul in care activeaza contine un numar finit de informatii.

Concluzie: iata cu ce se ocupa o persoana care a dormit extrem de putin in ultima vreme. Puneti mana si culcati-va. Ca-i tarziu.

P.S.: De ce "puneti mana" si nu "puneti piciorul, curul, urechea, esofagul, peroneul, apendicele sau sucul gastric"? La aceasta intrebare vom raspunde dupa urmatorul episod de doua ore de somn pe noapte.

P.P.S.: Daca un profesor este cu adevarat bun atunci cand este intrecut de catre elevul sau, care dintre cei doi este mai destept?

P.P.P.S.: Mama, stai linistita, a fost ceva accidental. Eu ma odihnesc noaptea!

Un comentariu:

YukiAme spunea...

@PPS : la momentul respectiv,amandoi; daca elevul continua sa se dezvolte, atunci in viitor va fi elevul; la fel insa, prin prisma noii minti formate, profesorul poate sa continue sa se dezvolte si tot asa; sau se plafoneaza amandoi:P
@PS: io zic ca e " puneti mana" pt. ca relatia dintre un om si mana lui e sfanta!