vineri, 10 octombrie 2008

Codrule, codrutule...

Cred ca era prin primavara lui 2006 atunci cand reprezentanţii a două firme austriece (Egger şi Holzindustrie Schweighofer), Kurt Binder şi Gerald Schweighofer, au anunţat la Rădăuţi, într-o conferinţă de presă, că din vara aceluiasi vor începe construcţia mai multor fabrici de prelucrare a lemnului în zona Rădăuţi-Satu Mare-Dorneşti.

Ei au declarat că au decis să realizeze împreună investiţia în judeţul Suceava, arătând că există atât logistică de transport necesară, materie primă în apropiere (dap, se refera la frumoasele paduri bucovinene) cât şi forţă de muncă specializată. Holzindustrie Schweighofer va investi 80 de milioane de euro într-o fabrică de prelucrare a răşinoaselor, cu o producţie anuală de un milion de mc, iar Egger va construi, într-o primă etapă, o fabrică de PAL, valoarea investiţiei fiind de peste 200 de milioane de euro.

Gerald Schweighofer (apropo, hotelul Gerald's nu-i al lui nenea asta? parca se-aseamana la nume) a precizat că fabrica de prelucrare a lemnului de răşinoase va avea aproximativ 500 de angajaţi, iar 80 la sută din producţie va fi exportată. De ce sa ne bucuram noi de lemnul nostru? Sa se bucure altii care-si pastreaza padurile. Sau care compenseaza taierea acestora prin impaduriri.

Informatii preluate de pe Amos News. Acolo unde a reusit sa ma enerveze teribil asa-zisa obiectivitate a autoarei (Cristina Strugariş), cu tenta de reclama pentru rahatul ala austriac de-i zice Egger.

Zi de zi vad trecand camioane cu lemne pe strazile din Radauti. Si ma doare sufletul pentru ca stiu ca o suprafata despadurita asa va ramane.

Pana nu demult, cand stateam noaptea pe balconul mandrei (?) mele locuinte radautene, puteam sa vad, ca surse de lumina, luna si stelele. Si ferestrele luminate ale blocului din fata. Acum exista, insa, ceva care le-a dat un spit in cur acestor invechite si palide licariri de lumina. De ceva vreme, cerul de deasupra blocului din fata e foarte puternic luminat de fabrica aia colosala de la Dornesti. Aia despre care v-am povestit mai sus. Ca sa nu mai pot lua nici macar o gura de aer fara sa m-apuce dracii.

Romania ocupa locul 13 in Europa din punctul de vedere al suprafetelor impadurite, respectiv 26% din totalul teritoriului, cu 2,6% mai putin decat media europeana. (Bank News)

Asta se scrie prin ziare. Dragilor, procentul este mult mai mic. Puteti sa ma credeti pe cuvant sau puteti sa faceti voi masuratorile cu ruleta, oricum veti ajunge la aceeasi concluzie. Pentru ca-n hartii scrie ca se fac impaduriri, or acestea sunt aproape inexistente. Si pentru ca padurile sunt taiate pe doua cai: calea legala si calea ilegala.

Ma indoiesc c-ati avut vreo revelatie.

Iar ce se taie ilegal nu prea figureaza prin rapoarte. Si dac-ar figura, ce? Ar fi careva pedepsit?...

2 comentarii:

ani spunea...

he...he pe mine nu ma minuneaza acum nimic.sunt total zen.cred ca ai fi facut spune daca ai fi trecut cu bicicleta pe langa egger vara asta.Eu m-am plimbat de multe ori, ma simteam ca intr-o padure...mirosea a rasina si lemn..."splendid"

Anonim spunea...

doar 26%, atata padure mai are romania???!!?!!?!!?cand eram in anul 2 (acu vreo 3 ani) aveam 28-30%.inseamna ca am taiat ceva nu ne-am incurcat.romanii sunt in general buni la chestii de astea ce aduc bani multi.gudmundur.