miercuri, 28 mai 2008

Vă rugăm, aplauze!

E timpul să-mi fac pe blog debutul literar, de aceea, o, voi cei ce iubiţi cultura, ţineţi-vă bine!

Frunză verde lustra popii
Vine vara-n cer de pom,
C-a prizat un ban şi-i groghi
Şi-o mă suflu-ntr-un dicton.

În genunchiu-i de aramă
Vine-o curvă la păscut,
Între un deget şi-o scamă
Ce-am avut şi ce-am pierdut.

Cântă cucu, bată-l vina
De-aş mânca un fir de zmeu,
C-am băut şi Bucovina,
Mă-ta-i piesă de muzeu.

7 comentarii:

miclowan spunea...

:))

Simona spunea...

Aplauze, aplauze, aplauze!!!

alecs spunea...

mindbogglingly beautiful

fratausheanca spunea...

Versurile de acum poetului Andrei Stanca ne duc in trecut. Parerea mea de cititor neavizat este ca stihurile sunt o mixtura intre folclor romanesc si simbolism, desi s-ar vrea a fi o poezie dadaista prin amalgamul de cuvinte , modernista daca ar fi Tudor Arghezi cu noua sa estetica a uratului “Din bube, mucegaiuri si noroi/Iscat-am frumuseti si preturi noi” sau chiar neomodernista daca ar fi Nichita Stanescu si i-ar pasa daca cititorul intelege mesajul poeziei.
Influentele folclorice reies din versuri precum ,,Frunză verde lustra popii” sau “Cântă cucu, bată-l vina”, iar simbolismul, curent ce are la baza sugestia si nu exprimarea directa, in versuri precum ,, În genunchiu-i de aramă/Vine-o curvă la păscut” sau ,, Mă-ta-i piesă de muzeu.”.
Substratul filosofic al poeziei este reliefat in versul ,, Ce-am avut şi ce-am pierdut”, poetul punandu-si aceasta intrebare existentiala intr-un context bizar ,, Între un deget şi-o scamă”.
Autorul nu a uitat de taramul sau de origine ,Bucovina, amintind de acesta in versul ,,C-am băut şi Bucovina”, fara sa uite de activitatile pe care le desfasura aici.
Andrei Stanca doreste sa creioneze aspecte ale vietii cotidiene ,, a prizat”, ,,am baut”, ,,am mancat”, ,,vine-o curva” folosind tehnici neconventionale, ceea ce denota totodata originalitatea operei sale.

dana spunea...

Nu m-am tinut suficient de bine!! Ii promitator dulcili grai cufurit. Se cade sa-mi cutreiere nitel prin minte..sa mi se taie rasul mai intai.

neuro spunea...

foaie verde de ciment, excelent!
ca bine zici!

Lori Modoran spunea...

Rog poetul sa-mi explice legatura intre curva, deget si scama, ce-am avut si ce-am pierdut. Ai avut o curva, ai avut un deget, ai avut o scama.....?