joi, 13 martie 2008

Despre vin fiert şi corcoduşe

Patinoar. O tânără cade pe gheaţă şi se loveşte la cap. Îşi pierde cunoştinţa, apoi se trezeşte uşor paralizată şi cu pierderi de memorie. Trece destul timp iar ea nu ştie unde e, ce caută acolo, recunoaşte foarte vag unele persoane din jur. Este chemată salvarea care catadicseşte să apară după o oră jumate.

"Echipajul" n-are targă, are în schimb o asistentă isterică şi bolnavă psihic care începe să urle la tânăra de pe gheaţă să se ridice mai repede de jos. Aşa, ca o eventuală paralizie să devină o certitudine.

Este căutat şoferul pentru a produce, totuşi, o targă. Dar nu e de găsit! În urma unor presupuneri, se ajunge la concluzia că ar putea fi la bodega de lângă patinoar unde se dă vin fiert. Presupunerile se adeveresc.

Din momentul căzăturii şi până când fata a putut fi transportată la spital, un om ajunge lejer cu avionul de la Bucureşti la Londra şi poate răsfoi lejer "The Sun" sau "The Times", servind tacticos o cafea.

Întâmplarea mi-a fost povestită de o prietenă.

Acum vreo doi ani, un om era pe Moarte într-o salvare. Şi fiindcă Morţii (sau morţii, dacă e să ne luăm după Saramago) i-a plăcut atât de tare să fie călărită de omul acela, l-a luat cu totul dincolo de Styx, în timp ce şoferul oprise pe marginea drumului să culeagă şi el nişte corcoduşe coapte si gustoase.

După unele surse, în Bucureşti, o salvare solicitată soseşte la destinaţie, în medie, în aproximativ 35 de minute (după alte surse, în 45 de minute). Sunt cam o mie de solicitări zilnic pentru 40 de echipaje. Aproape 100 dintre solicitanţi aşteaptă ambulaţa până la şase ore. Oare câţi oameni mor în agonie din această cauză?

Pentru că traiul în România le ocupă unora tot timpul, deci unii dintre ei nu mai au timp să se grăbească (paradoxal?), alţii nu mai au timp să se ocupe de suplimentarea numărului de echipaje, de dotarea ambulaţelor cu o banală targă sau cu angajarea unui personal cu un nivel de responsabilitate mai mare decât cel a unui copil de clasa a 5-a.

8 comentarii:

miclowan spunea...

trist, vizavi de salvari am constatat azi ca in orsele mici cand le auzi te intrebi pentru ce cunoscut e_ in orasele mari te lasa rece. as mai aminti de radauti unde acum vreo 4 ani salvarea desi sunata si desi la 3 min de accident a ajuns dupa vreo 2 ore :-s intre timp oameni care erau de fata au mers la spital pe jos si au incercat sa urneasca sistemul

P.S. am citit ieri ceva ce m-a distrat in mod deosebit, se inchide gradina zoologica din Baneasa, in schimb cea din Radauti se pastreaza :))

alecs spunea...

prefer sa nu comentez cele doua experiente pe care le-am avut cu salvarile. voi spune doar ca in prima, un om si-a pierdut viata. in a doua as fi putut sa o fac si eu, daca nu ar fi existat taxi-uri. atat.

aikisan spunea...

Doar nu degeaba se spune ca in Roamnia pizza ajunge mai repede ca salvarea.

moldovan spunea...

Slabuta povestea. De exemplu, vara trecuta, un boschetar descult vine si se culca pe o banca, desi ploua si e destul de frig. Dupa vreo ora personalul il baga in seama si seful grupului are o initiativa de profund umanism si suna la 112. Dupa ce spune de vreo 3 ori ca are nevoie de o ambulanta, nu de politie, i se cer toate datele. Dupa 5 minute ajunge un echipaj de politie. Cam mirat repeta povestea cu faptul ca a cerut numai o ambulanta, dar se pare ca nu numai in lumea celor de la 112 e greu de inteles. Unul din politisti, mai in varsta, mai inalt in grad, incearca sa-l trezeasca cu binisorul. Celalalt care are date mai concrete in legatura cu boschetarul ii toarna doua halbe in cap, ii da doua suturi si-l arunca intr-un boschet. Si apoi pleaca. Dupa vreo 2 ore apare o tipa dezorientata, intreband daca a cerut cineva o ambulanta.

deepsil3nc3 spunea...

si eu era sa mor din cauza ca spitalul nu avea soferi pe ambulanta...erau toti in concediu...ca sa vezi, fix atunci! stiu ca pana la urma au chemat pe nenea Omu` care m-a dus intr-o doara la SV la spital, prin toate gropile si neamurile de santuri posibile de pe drum de am ajuns pe jumatate moarta la destinatie. oricum, am avut noroc cu carul... am trecut de 9 vieti [ experiente in care era sa mor.]
asta e "sistemul" . poti sa faci ceva?...

numai bine.

Lyna spunea...

Doamne ... ma deprima :| ... faptul ca indiferent pe cine am alege ...( ati alege ... ca eu inca sunt minora ) tot nu e cineva cu adevarat interesant de bunastarea muritorilor de rand ... 8-| ... how annoying .

puisorul cufurit spunea...

Miclowan: Eu as desfiinta-o intai pe cea din Radauti. Mi-e mila de animalele alea... Dupa care le-as desfiinta pe toate din tara. :))

Alecs: :( E trist sa constat ca unii dintre voi chiar erau s-o pateasca de pe urma "sistemului"... Uite ca n-am vorbit in vant. :( Din pacate.

Aikisan: Acolo exista interes. :))

Moldovan: Un' te-ai dus tu, Caragiale? oare d ece nu se mai naste unul? Eu socot ca baiatul ala chiar si-a gresit epoca, nu prea avea ce sa scrie pe-atunci. iti dai seama daca s-ar fi nascut in romanica noastra "post-decembrista"...

Deepsil3nc3: Cum naiba sa fie TOTI in concediu? Astia nu-s normali... Eu, dac-oi avea vreodata nevoie de-o salvare, n-o chem nici sa ma tai. Probabil o s-o iau pe jos, taras grapis, ca Zdreanta spre cuibar.

richie spunea...

@aikisan: chestia cu pizza e valabila in Londra, si asta spune multe despre pizza :). E un vers din piesa lui Lazyboy - Facts of life bazat pe o statistica probabil.