sâmbătă, 2 februarie 2008

There Will Be Blood

Un film superb care conferă dialogului o putere rar întâlnită. Se vorbeşte puţin, atât cât trebuie şi atunci când trebuie, iar replicile au, de multe ori, un efect cu totul deosebit.

Filmul începe lent pentru ca apoi întâmplările să se succeadă cu o rapiditate din ce în ce mai mare, în ideea că cel mai greu este să "prinzi valul", restul vine de la sine...

Acţiunea evoluează, treptat, sub toate aspectele iar modul în care decurge face extrem de credibilă transformarea situaţiilor şi personajelor, din luminoase în întunecate şi apăsătoare.

Filmul, în ansamblul său, alternează scene scăldate în lumină cu scene întunecate şi mizerabile (strâns legate de ideea de pământ, de petrol şi de "oilman", aşa cum se autointitulează Daniel Plainview).

Atât Daniel Day-Lewis, cât şi Paul Dano au făcut în acest film roluri de zile mari, întruchipând cu măiestrie eternul conflict dintre realism şi misticism, dintre Biserică şi progres. Veţi vedea cine va învinge până la urmă, dar şi cu ce preţ...

În "There Will Be Blood" veţi întâlni scene memorabile, extrem de bine construite, cu valoare de schelet, de puncte de sprijin foarte solide pe care întregul film dă senzaţia că se sprijină cu nădejde.

Şi, repet, Daniel Day-Lewis joacă admirabil şi reuşeşte să creeze un personaj la fel de pitoresc precum William Cutting în "Gangs of New York".

Coloana sonoră dă o notă de abstract, "melodiile" sunt extrem de simple, disonante dar cu atât mai sugestive.

Ideea filmului mi se pare cât se poate de O.K. iar întreaga scenă din final mi-a plăcut enorm de mult, e pur şi simplu extraordinară...

Dacă "Juno" mi se pare un outsider al categoriei "Cel mai bun film", "No Country for Old Men" şi "There Will Be Blood" mi se par, până la urmă, favoritele la caştigarea Oscarului. Mă înclin, extrem de firav, către cel din urmă...

Un comentariu:

richie spunea...

Faine filme cu adevarat. Ai punctat cam tot ceea ce as fi spus si eu. Sper sa nu fim dezamagiti la Oscar. Si inca odata insist: uitete la Assassination of Jesse James...;)