sâmbătă, 2 februarie 2008

No Country for Old Men

Un film extraordinar în care suspansul e la el acasă pe tot parcursul derulării acţiunii.

Un film fără coloană sonoră, dar e foarte bine că n-o are, căci aproape oricât de bună sau de potrivită ar fi fost, n-ar fi făcut altceva decât să strice sau să ştirbească sunetul lucrurilor. Filmul e turnat în aşa fel încât pur şi simplu nu e nevoie de ea...

Acţiunea decurge oarecum încet, dar dacă vă aşteptaţi la ceva plictisitor, vă înşelaţi. Dintre toate cele cinci filme nominalizate la Oscar la categoria "Cel mai bun film", ăsta e cel care m-a plictisit cel mai puţin (alături de "Juno", dar ăla e un film de cu totul alt gen care n-are voie să plictisească sub nicio formă, căci o comedie care plictiseşte nu poate fi decât oribilă).

E violent, pe alocuri sângeros, dar nu scârbeşte. E un western atipic.

Există scene de un umor aparte, un umor sec, acid, extrem de potrivit cu modul în care decurge acţiunea şi cu ideea filmului.

E un film ce pare că nu are personaje principale, cu toate acestea, cel mai potrivit pentru acest "statut" îmi pare a fi şeriful Ed Tom Bell, un "personaj martor" pe care-l simţi ca fiind prezent pe tot parcursul filmului. E personajul care dă speranţe şi e foarte bine jucat de către Tommy Lee Jones.

Însă cu adevărat magistral mi s-a părut Javier Bardem, cel care joacă fenomenal de bine şi care impregnează filmul cu personalitatea lui Anton Chigurh, criminalul psihopat ce-mi dă senzaţia că duce în spinare tot "greul" filmului. După vizionarea acestuia, vă va rămâne cu siguranţă în minte figura lui Chigurh. Fără excelenta prestaţie a lui Bardem, "No Country for Old Men" nu m-ar fi impresionat nici pe jumătate.

Ideea filmului e oarecum O.K.. Unul are banii, alţii îi vor şi îl urmăresc pe cel care-i deţine şi care, spre final, se hotărăşte să devină din pradă, prădător. Superb e însă modul în care decurge acţiunea.

Iar finalul e de nota 10!

Niciun comentariu: