vineri, 25 ianuarie 2008

Nesimţire RATB-istă

Trei mii de aici, trei mii de dincolo... Să zicem 15 mii de lei pe zi... Înmulţit cu 30... Egal 450 de mii de lei. Aproape o jumătate de milion de lei vechi. Banii mei pe două săptămâni în vremurile rele.

Pentru că tu îţi cumperi două bilete RATB care ar trebui să coste 2,2 lei, tu dai 5 lei şi primeşti rest 2,5. Şi-aşa fac toate acele stimabile vânzătoare de bilete RATB, işi bagă mereu în buzunar trei mii de lei vechi de la aproape fiecare cumpărător de bilete ce li se pare lor c-ar fi mai palid decât media.

Vânzătorul de covrigi mai uită şi el să-ţi dea trei mii, două mii mai laşi tu, cinci mii laşi pe-o tejghea pentru că vânzătoarea e o roşcată cu ochii mari, iar într-un an arunci aiurea vreo cinci milioane. Adică un aparat foto acceptabil, un upgrade la calculator, câteva zile-n Vama Veche, o excursie la munte sau, de ce nu, un Revelion la o cabană cu prietenii!

Pentru că trei mii de lei vechi ţi se par a fi o nimica toată, trei caramele acolo, asta e şi raţiunea pentru care te faci că nu observi când o vânzătoare se face că plouă atunci când ar trebui să ţi-i dea, sau, mai rău, când ţi se pare ţie normal ca ea să procedeze aşa.

Ieri am cumpărat două bilete RATB şi duduia din magherniţă se făcea că plouă în loc să-mi dea şi cei trei mii care mi se cuveneau. "Sunteţi şmecheră?", "De ce?" (auzi, de ce, pentru că ne iau pe noi de proşti, de aia, noi suntem proştii iar ei se cred şmecherii), "Cât e un bilet?", "Unşpe mii", "Aha", şi a scos frumuşel şi cei trei mii de lei.

Pe care i-am luat, mai bine-mi iau eu două bomboane sau îi las pe vreo tejghea decât să-i dau uneia satisfacţia că m-a prostit.

Nesimţirea de care v-am vorbit e cât se poate de larg răspândită printre vânzătoarele de bilete RATB. Am păţit-o eu, a păţit-o Ani, au păţit-o şi mulţi alţii. Cred că obrazul gros e un "must" în fişa postului acelor dudui.

Exagerez?

8 comentarii:

Simona spunea...

nush. nu am stat sa analizez. knd esti p partea cealalta a tejghelei t superi k a luat tot restu pana la ultima mie. nu? :-? cred....

Lyna spunea...

hm ... good point there ...

alecs spunea...

e ca si cum m-as gandi ca daca puneam deoparte toti banii pe care i-am dat pe tigari, acum aveam de un avans la un apartament in centru. viata e prea scurta sa te ciocnesti de chestiile astea. dar, daca se poate lua tot restul, go for it! ca atitudine e foarte buna.
si, btw, chestia asta e doar in romania ;)

Anonim spunea...

am vazut filmele nominalizate la oscar. eu zic ca va castiga michael clayton

dintre seriale iti recomand "Ugly Betty" (il gasesti pe torente)

puisorul cufurit spunea...

Simona: Normal ca se supara. :)) Si eu mai las bani pe tejghele, dar nu suport sa se faca ele ca uita sa mi-i dea.

Lyna: :D Ms.

Alecs: Iti dai seama ca nu ma ghidez dupa faptul ca daca n-as mai lasa pe ici pe colo bani pe tejghea si daca as lua tot restul, mi-as lua intr-o viata intreaga o masina. Asta ar fi o viata de Hagi Tudose, or eu nu-s zgarcit, dimpotriva, de multe ori nu prea am ceea ce unii numesc "valoarea banului". Repet, insa, ca nu-mi place sa fiu luat de fraier, sa mi se puna in fata ceea ce mi se cuvine si eu decid daca las ceva sau nu.

Anonim: Astazi ma uit si eu la Michael Clayton. Am vazut pana acum Atonement si Juno. Inclin spre Atonement. Deocamdata.

alecs (deficitar de log in) spunea...

am inteles ideea. si mi se pare o atitudine foarte sanatoasa, si anume sa nu fii luat de fraier. nici mie nu-mi place in mod deosebit.

Drakudemine spunea...

Ideea este ca asa trebuie facut! Nu ai ce face, pur si simplu, nesimtirea este crunta! Una e sa spuna ca nu are rest, alta e la un magazin sa iti spun ca nu ai rest si sa te intrebe ce vrei in schimb. Acuma alta e sa se faca intr-un mod nesimtit ca uita sau sa iti tranteasca direct o guma pe tejghea!

puisorul cufurit spunea...

Asa-i, guma a devenit si ea moneda de schimb... Numai ca circula doar intr-o directie.