duminică, 7 octombrie 2007

Haka - Maori dance

Din cand in cand privesc un meci de rugby si marturisesc ca sunt profund impresionat de forta, agilitatea si viteza de care dau dovada jucatorii in teren. Pe langa faptul ca au cel putin 90 kg fiecare, ei trebuie sa parcurga suta de metri mai repede decat un fotbalist. Inchipuiti-va o namila de 120 kg, parcurgand aceasta distanta in mai putin de 11 secunde!!!

Apoi privesc un meci de fotbal. Unde intalnim simulari dupa simulari. Unde jucatorii se accidenteaza pe banda rulanta. Unde orice contact duce, in mod inevitabil, la tavalirea jucatorilor pe gazon.

Apoi privesc din nou un meci de rugby si observ ce inseamna cu adevarat forta, barbatia, curajul si sacrificiul. In timp ce fotbalistul se fereste de minge si se tavaleste pe jos, la cel mai mic contact cu adversarul, de parca a dat strechia-n el, un jucator de rugby baga umarul inainte si se izbeste cu toata forta si viteza in apararea adversa. In timp ce fotbalistul cade pe gazon, ca secerat, in urma unui branci din cauza caruia n-ar cadea nici un copil de clasa a 5-a daca n-ar vrea cu tot dinadinsul, jucatorii de rugby isi muta falcile la gramada, se calca pe cap cu crampoanele, isi dau picioare-n piept si-n spate si nimeni nu ramane jos, nimeni nu simuleaza, arbitrul nu fluiera si nimeni nu se comporta in teren ca o curva penala; ei se ridica si-si vad de joc, pentru ca sunt barbati si nu niste sclifositi ca-n "liga lui Mitica" sau a altor "Mitici".

Cand va saturati sa le vedeti pe sclifositele alea de sex masculin, mai schimbati si voi canalul si priviti un meci de rugby. Apropo, in perioada asta avem parte de Campionatul Mondial de Rugby. Mai mare placerea sa te uiti la un meci si sa privesti, la inceput de partida, dansul Haka al neozeelandezilor.

Am atasat mai sus un filmulet cu celebrul dans al All Black, mult mai multe, insa, gasiti pe youtube.

Enjoy!

2 comentarii:

Lyna spunea...

termin de privit filmuletzul asta .. si dau pe tvr2 .. unde niste tipi dansau tot ceva de genu' .. :)) .. dubios ...

Tara spunea...

haka e super intens si ...uplifting, asa. doar ca au existat plangeri cum ca ar fi prea violent si au fost obligati s-o lase mai moale cu semnele care insinuau ca, de exemplu, le-ar taia beregata adversarilor :) as far as i see it, e o demonstratie de masculinitate pura, sunt fana!