duminică, 14 octombrie 2007

Completari ce se vadesc a fi necesare...

In analele nescrise ale Fratautiului, comuna invaluita in aburii basmului, precum si in constiinta populara a tuturor locuitorilor acelor meleaguri, a ramas inradacinata o idee cand fixa, cand mobila, care ne reliefeaza intr-o slova imateriala o idee la crearea careia au participat spiritele active si ancestrale ale unor babe.

Vlastarele mandre si mandrii descendenti ai unor oameni mai mult sau mai putin de seama ale taramului fermecat pe care am socotit de cuviinta sa-l amintesc aici, au fost impovarati, as putea spune, pe nedrept, cu fapte pe care ei, in neprihanirea lor, nu le-au savarsit. Fiinte curate si nevinovate, a caror minte nu a putut naste niciodata pui de rele, au fost privite cu ochi pizmasi si rautaciosi atunci cand se preumblau prin sat in cautarea adevarului absolut, pentru ca, zice-se, mergeau in cimitirul satului ce ne adaposteste stramosii, isi insuseau coroanele cele noi ale mormintelor proaspat facute si umplute, le transportau cu inalta tehnologie pe patru roti tocmai la Radauti si le vindeau pe 50000 bucata.

Data fiind aceasta miraculoasa imaginatie si "debitatiune" babeasca ce-si are originea in uriasa inventivitate a poporului roman, imaginea noastra s-a proiectat pe retina batranilor satului intr-un mod oarecum deformat.

Dragii mei prieteni haiduci,/ De ce purtati plete lungi? De ce lasati frumosul vostru par sa va alunece pe umerii zvelti? De ce faceti focuri de tabara si haiducesti in codrul verde? De ce cantati intr-o limba barbara ce engleza-i zice, dand astfel preocupatiune mandrilor si atoatestiutorilor batrani ai satului? De ce? De ce nu va tundeti parul cu steasina in frunte, ca acei vajnici tineri carora le plac lautarii din poporul minoritar? Pentru toate acestea, cunoasterea si experienta intruchipata v-a pedepsit. Vlastare ale raului, voi sunteti responsabili pentru toate cele care se petrec cu raul pe taramul de basm!!! Veneticilor, poporul nu va inghite, puritatea nu este a voastra! Mintea voastra naste pui morti, iar raul colcaie in sufletul vostru devenit pagan...

Cand veti invata oare sa va supuneti celor mai in varsta decat voi? Sa va supuneti ideilor ancestrale ce de mii de ani vegheaza la bunul mers al societatii ce din daci si romani isi are obarsia? Cand???

Multumescu-ti tie, Ietcu, mandrule haiduc, pentru comentariile lasate, si tunde-ti pleata ta voioasa, caci vocea babelor adevar graieste si pe buna dreptate cere supunere... Esti prea tanar sa respiri alaturi de ele. Ingheata-ti suflarea si asteapta sa incaruntesti... Si nu uita sa-mi dai partea ce mi se cuvine dupa trocul savarsit cu acele coroane. Pe tradatori la inima nu-i am, pastreaza-ti deci sufletul pur, ca de nu iti fac voodoo...

4 comentarii:

Lyna spunea...

Dumnezeule =)))))))))) ..

Fratausheanca spunea...

Aici o fratausheanca ce-ti impartaseste gandurile.. :).. daca-ai sti tu cate se mai zic despre noi(imi place sa cred ca si io-s prietena cu ei) .. acesti tineri voinici cu plete -n vant(doar Ietcu mai are[cel mai voinic;)) ], ca Lupu,Adi,Cipri si restu'-s tunsi) vor fi mereu etichetati ca fiind "satanistii di pi shientru", desi sufletul lor este neprihanit. Iti zic din proprie experienta ca babele habar nu au ce-i ala "satanist". Chiar eu am intebat cateva si ele stiu cuvantul doar pt ca l-au auzit p popa catalogandu-i astfel in biserica.. So,don't worry,be happy! Life is a bitch,we all know this. Asa ca noi sa fim sanatosi si fie ca pletele lui Ietcu sa mai fluture fericite mult timp de-acum incolo p stradutele pietruite ale Fratautiului-Nou ,alaturi de toti ceilalti "satanisti di pi shientru"!

Fratausheanca spunea...

Aici o fratausheanca ce-ti impartaseste gandurile... si daca-ai sti tu cate se mai spun despre noi,"satanishtii di pi shientru" . Zic "noi" pt ca-mi place sa ma consider prietena lor. Desi babele ii catalogheaza ca fiind "satanisti",ele habar nu au ce inseamna cuvantul acesta,il stiu doar pt ca l-au auzit p Preasfintia Sa ,popa Viorel(crek-l stii) spunandu-le astfel in biserica..So,don't worry,be happy! Life is a bitch,we all know this! Noi sa fim sanatosi si fie ca pletele lui Maestre(Ietzcu e maestrul meu intr-ale sadismului :P :)) ) sa fluture fericite inca mult timp de-acum incolo p stradutele pietruite ale Fratautiului alaturi de ceilalti "satanisti"!

Anonim spunea...

Wai man pai nu stii crezi ca din ce imi iau BMW?din afacere cu coroane mere bine,ai si tu 50%,cat despre vodoo-ul tau nu are nici o sansa against my PYNK MAGIC.
Despre zilele noastre de haiducie crede-ma pe cuvant o sa imi ramana in memorie ca ZILELE DE AUR ale tineretii noastre si daca binevoiesti si u jupane hai sa le spune asa pt ca frumoase au mai fost dar ce pacat ca au trecut...
The ETZc