vineri, 14 septembrie 2007

Despre fotbal. Hic! Parerea mea...

Nu stiu ce mi-a venit sa scriu cateva cuvinte despre fotbal, poate datorita faptului ca am auzit pe cineva intrebandu-se: "De ce atata agitatie in jurul fotbalului? De ce atatea orgolii? Nu e decat un joc!".

Fotbalul nu este nicidecum doar un joc. Fotbalul este o industrie. Fotbalul este un fenomen social. Fotbalul este ideea in jurul careia se cheltuiesc miliarde de dolari, dar este si ideea in jurul careia se castiga miliarde de dolari in intreaga lume. Fotbalul este fenomenul care a patruns in casele majoritatii covarsitoare a populatiei lumii, iar procentul celor care nu ar putea numi macar un fotbalist al Braziliei, Italiei sau Angliei este extrem de mic.

Cum mai poti tu sa te miri de faptul ca in jurul fotbalului este atata agitatie si sunt atatea orgolii ranite?

Insa fotbalul are si partile lui negative. Huliganii. Care se regasesc printre suporterii fiecarei mari echipe a lumii. Oameni care sunt plini de frustrari si care se duc la stadion sa se "racoreasca", sa-si manifeste pornirile violente si sa-si dea pe fata temperamentul vulcanic si agresiv. E locul ideal unde te poti simti puternic, alaturi de alte sute de idioti ca tine, compensand cine stie ce sentiment de inferioritate pe care-l ai si pe care nu ti-l recunosti nici mort. Pentru ca nu poti. Pentru ca tot ce poti tu, ultras idiot, este sa te duci pe stadion, sa urlii ca prostul impotriva unor oameni pe care nici nu-i cunosti personal, si sa-i ovationezi pe altii care se prefac doar ca le pasa de galerie, dar de fapt ii doare fix in cur de voi. Ei isi dorec bani, si doar atat.

Din cauza voastra, ratatilor, nu calc pe stadion si nici n-o sa calc vreodata. S-au dus vremurile de aur ale fotbalului, in care mama, fiind insarcinata cu mine, se ducea cu tata pe stadion, unde se scanda frumos, unde nesimtirea nu patrunsese inca in toata splendoarea ei, unde te puteai simti in siguranta si unde puteai petrece cateva clipe frumoase, urmarind evolutia lui Hagi pe teren. Era o relaxare.

Acum, daca te pune dracu sa te duci pe stadion, nu numai ca-ti imbogatesti vocabularul cu vulgaritati dintre cele mai ordinare, dar nu vezi decat oameni furiosi, gata sa sara la bataie, si trebuie, in mod obligatoriu, sa stai cu ochii in patru, ca sa nu ti-o iei, ori de la cine stie ce suporteri zelosi ai vreunei echipe, ori de la jandarmi.

Ma intreba cineva odata: "Cum, ba, tu stai la 5 minute de stadionul Giulesti, te mai dai si rapidist si, in trei ani de cand stai prin Bucuresti, n-ai calcat pe-acolo niciodata?". Da, exact asa. N-am calcat si nici nu voi calca in curand, pot urmari meciurile si de acasa. Nu tin sa mi se scuipe seminte in cap si sa fiu injurat de niste indivizi care au cu doua clase mai mult decat trenul. Lumea mea e diferita de lumea lor, si incerc, pe cat posibil, sa evit sa le intersectez.

E un mare pacat ca fotbalul, un joc atat de frumos, care necesita si forta, si viteza, si simtul plasamentului, si rezistenta, si precizie, are, printre sustinatorii lui activi, niste oameni pe care nu i-as asemui cu animalele, de teama sa nu le jignesc pe acestea din urma.

3 comentarii:

tykryt spunea...

imi place articolul tau. in mare parte ai dreptate, dar sa stii ca nu toti care se duc la stadion sunt analfabeti sau huligani, deci hai sa nu generalizam. in fine...e un subiect mult prea complex

tykryt spunea...

imi place articolul tau, dar sa stii ca la stadion nu vin numai huligani si analfabeti, deci sa nu generalizam.

puisorul cufurit spunea...

Nu am spus nicidecum ca TOTI care se duc la stadion sunt huligani. Uite dovada a ceea ce afirm acum: "...Huliganii. Care se regasesc printre suporterii fiecarei mari echipe a lumii." "...are, printre sustinatorii lui activi..." . Etc. Repet, n-am afirmat nici o clipa, si am tinut sa specific asta, ca toti cei care merg pe stadion sunt huligani. Pt ca nu toti sunt. In fine. :) P.S.: S-avem un derby frumos deseara. :D