vineri, 7 septembrie 2007

Despre cersetori

Pentru inceput, trebuie sa va spun ca eu, personal, nu dau bani cersetorilor decat daca am de a face cu batrani cu bun simt.

In caz ca nu ati realizat inca, orice ban dat unui cersetor, care ar putea sa faca si altceva decat sa cerseasca, e ca o finantare a cersetoriei. Baietasii aia carora le vibreaza puternic o coarda a inimii (sa nu ma intelegeti gresit, mila nu e deloc un lucru rau) atunci cand vad un tigan, mai mare sau mai mic, cu un catel in brate, si care scot repede din buzunar si-i dau din mila, crezand ca au salvat un suflet de la mizeria crunta in care se zbatea, incurajeaza cersetoria.

Pentru ca, daca lumea nu le-ar mai da bani, cersetorii s-ar reprofila, si poate chiar ar munci. Dar, atata timp cat lumea da, ei considera cersetoria o "munca" foarte profitabila.

Si este foarte profitabila!!!

Sa va dau doar un exemplu din multitudinea de exemple care-mi circula prin minte. Eram in Bucuresti, in tramvaiul 41, spre seara. Un baietas cersetor, dupa ce-si face numarul si apoi turul de onoare prin tramvai in cautarea milosilor darnici, se opreste undeva in apropierea mea, scoate din buzunar un teanc de bancnote de 1 leu si il roaga pe un nene care statea in fata mea sa-i numere banii, ca el "nu stie sa numere". Nenea ii numara. 800000 lei vechi!!! "Cand i-ai facut tu, ma, p-astia?", intreaba domnul. "Azi i-am facut... Dar s-a zgarcit lumea, domnu', nu mai da asa ca pe vremuri... Azi am facut slab... In toata perioada asta am facut slab...". "Cum, ma, 800000 e slab???", "E slab, inainte castigam mai mult...". Dezolarea i se citea pe fata. "Bine, ma, si ce faci tu cu banii astia?", "Ii dau lu' mama si lu' tata.", "Si ma-ta si tac-tu ce fac cu ei?", "Au si ei nevoi...".

Auzi! Au si ei nevoi! Nevoi de cel putin 24 de milioane pe luna (banuiesc ca nu respecta duminicile si lucreaza si atunci), si asta la un singur copil, pe care nu reusesc sa si le satisfaca si de aceea continua sa-si trimita copiii la cersit!!!

Nu stiu cati dintre voi sau dintre parintii vostri au un salariu de 24 de milioane pe luna, si unii poate ca-si rup spinarea pe nu stiu unde sau lucreaza in ture de noapte, suporta un sef plin de toane sau, daca sunt femei, avansurile cator libidinosi. Iar ei, domnii cersetori, au un venit care depaseste cu mult salariul mediu din Romania, se preumbla prin 41 si nu sunt in stare sa invete corect macar "Tatal nostru".

Exista o lupta apriga intre cersetori. E vorba de zone de influenta, de "locuri de munca", de taxe platite de cersetorii "mici" catre cei "mari" (cu state vechi) pentru a putea cersi intr-un loc cu vad bun. Iar noi ne intalnim pe strada cu cersetorii "mari" si ne lasam impresionati de privirea lor nevinovata, in spatele careia isi ranjeste in sine schiloditorul de copii, ne lasam impresionati de mizeria in care umbla (desi, la banii pe care ii castiga, s-ar putea imbraca in Armani), scoatem banii din buzunar, munciti de noi sau de parintii nostri, si-i dam. Incurajand astfel cersetoria si crimele fizice si morale care se petrec in spatele ei, dupa cortina pe care sunt pictati niste ochi care par tristi, o mizerie voita si-un picior gol pe cimentul rece.

Treceam cu cineva pe langa o cersetoare, tiganca, cu un copil in brate, care statea asezata pe trotuar, pe o vreme nu tocmai calduroasa. O imagine miscatoare, am zice. Cand ne-am apropiat de ea, a inceput cu "Da-ti-mi si mie... Dumnezeu sa va binecuvanteze... etc". Acel cineva cu care eram ii spune: "Uite ce tanara esti si voinica, de ce nu te duci si tu sa lucrezi ceva, iti place viata asta?". La care raspunsul e urmatorul: "Ca ma doare-n p*zda!". "Pai te doare, daca stai asa cu p*zda pe cimentul rece..."...

In metrou in Bucuresti am vazut de multe ori oameni bruscati si injurati de cersetori, barbati si femei, care, cu doar cateva clipe inainte, se jeleau mai-mai sa-ti franga inima de mila. Si sunt unii carora chiar le-o frange, salta milostenia-n ei si contribuie la nasterea mai multor copii care vor fi schiloditi la nastere, arsi pe fata de sarmanii lor parinti, tinuti in mizerie, doar pentru faptul ca orice copil, in meseria asta a lor, e o foarte profitabila sursa de venit, mai ales daca arata intr-adevar jalnic. Si sa nu va inchipuiti ca acei copii mananca cu atat mai bine cu cat dati voi mai mult. Ci, cu cat dati voi mai mult, cu atat beau parintii lor mai mult si schilodesc mai multi copii.

De ce n-am da banii unor azile de batrani, unor orfelinate sau pentru a finanta campanii de reimpaduriri? Caci nu avem de ales decat intre doua situatii, iar in cazul asta alegerea ar trebui sa fie simpla: ori ne facem noua un bine, ori le facem altora un rau. Ar trebui sa deschidem odata ochii, caci lumea si tara noastra au ajuns in starea in care se afla tocmai din cauza orbirii noastre, iar cand vine cineva si ne deschide ochii, refuzam sa privim realitatea in fata. Caci e atat de bine sa fii prost si sa-ti gadili simtamintele crestinesti, mintindu-te pe tine insuti ca faci fapte bune. Dar de fapt, ne dam singuri in cap si le dam si altora...

Un comentariu:

Radu spunea...

Din data de 30.04.2010 va incepe o campanie pentru combaterea problemei cersetorilor in Cluj-Napoca. Aceasta, spre deosebire de cele precedente, va oferi o alternativa prin care oamenii pot contribui cu adevarat la rezolvarea problemei cersetoriei. Ne puteti contacta la adresa de mail faracersetori@yahoo.com. Mai multe detalii veti gasi pe www.faracersetori.org