sâmbătă, 4 august 2007

Gradinita in aer liber

In fata blocului meu e gradinita. De copii. Cu mame cu tot.

Pe doua schimburi. Schimbul unu consta din niste mame mai in varsta, adica pe la vreo treizeci si ceva de ani, care ies cu copilasii la aer. Asa se cheama activitatea, "a iesi la aer". Ca ei in casa sau in parcul care e foarte aproape n-au aer, aerul e foarte rar si nu se gaseste decat in fata blocului sau in casa scarii.

Exista si schimbul doi, care este, de fapt, artileria grea in materie de neo-gradinita. Si consta dintr-o turma de mame tinere, care n-au cunoscut serviciul in viata lor (eu macar sunt student si am scuza pentru iregularitatea cu care prestez munca platita), cu copiii aferenti (nu vreau sa evit cacofoniile cand vorbesc despre subiectul asta) si cu tatii care au colaborat (cred ei) in actul de procreere cu mamele mai sus amintite.

Si stau asa pana la ora 10, 11 sau chiar 12 noaptea. Ciorchine. Daca vrei sa treci pe-acolo, trebuie sa jalonezi ca la schi alpin. Uneori e un adevarat test de inteligenta sa treci printre ei si sa-ti atingi scopul, acela de a intra in bloc pe usa larg deschisa.

Copiii urla aiurea fara niciun motiv, si unii-s chiar marisori. Isi striga mamele de la doi metri de ele, cu niste plamani ce par de adult, desi sunt copii. Si mamele ii ignora, dovada ca ei urla mai departe. Dar daca stau bine si ma gandesc, nu-s deloc tolomaci, caci s-au adaptat situatiei de a fi constant ignorati. Ei urla. Intr-o faza initiala, or fi fost bagati in seama in urma urletelor lor, dar acum s-au adaptat si parintii. Mi se pare o adevarata cursa pentru adaptare. Ma astept in continuare CA COpiii, pentru a fi bagati in seama, sa arunce cu pietre in mame sau sa le dea foc. Asta mi-ar placea si mie, sincer sa fiu.

Intr-o zi, un plod isi facuse nevoile la radacina unui pom, si-acu ma-sa il stergea la cur in vazul trecatorilor.

Si se simt extrem de bine cu totii. Isi monteaza uneori un sezlong, alte ori isi aduc o masa din casa, cu scaune cu tot, si joaca remi. Barbatii. Ele sparg samburi.

Ati jucat vreun joc de strategie? Ei se pare ca au jucat. Ca sa nu fie deranjati, si-au montat turnuri de aparare in fata blocului, care constau din carucioare dispuse strategic. Super tare.
Iar poza de mai jos e facuta intr-o dimineata, in timpul primului schimb de mame. Atunci cand atmosfera e cu adevarat linistita. Caci sunt doar doua mame si doar patru copii. Civilizati.


Un comentariu:

Lyna spunea...

:)) ma intreb zilnic ce poate sa mai socheze pe cineva care traieste in mirobolanta Romanie ?